Bijzettingen in Zuid-Korea - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bijzettingen in Zuid-Korea

Nieuws > 2022
(Nieuwsbericht van 12 november 2022)

Op zondag 6 november 2022 vertrokken tien personen vanaf Schiphol om zowel een revisit als een bijzetting van twee overleden Nederlandse Korea-veteranen bij te wonen.

Adjudant Eduard Julius Engberink en Korporaal Mathias Hubertus Hoogenboom hadden verzocht na hun overlijden te worden bijgezet op de United Nations Memorial Cemetery (UNMCK) in Busan, Zuid-Korea, waar 121 van hun strijdmakkers, van wie de meesten tijdens de Koreaanse Oorlog 1951-1953 zijn omgekomen, hun laatste rustplaats vonden.
Dit verzoek werd vriendelijk ingewilligd door de Koreaanse regering, de UNMCK en de andere zendstaten.Beide mannen hadden tijdens de Korea-Oorlog gediend als onderdeel van het Regiment Van Heutsz, ingedeeld bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN), tussen 1950-1954. Tijdens hun inzet in Korea dienden beide mannen op het eiland Koje-do en in de IJzeren Driehoek - een van de hevigste slagvelden van de oorlog.
Korporaal Hoogenboom streefde als idealist naar democratische vrijheden in Zuid-Korea en was diep getroffen door het lijden van de Koreaanse bevolking waarvan hij getuige was. Adjudant Engberink werd eveneens gemotiveerd door de wens om op te staan tegen onrechtvaardigheid en zou daartoe twee keer in Korea dienen. Het behoeft geen betoog dat hun ervaringen tijdens de Koreaanse oorlog op beide mannen een blijvende indruk achterlieten die de rest van hun leven zou bepalen.

Bijzetting UNMCK 11 november 2022
Albert Hoogenboom, de broer van Korea-veteraan Hoogenboom, en Annelies en Bernard Engberink, respectievelijk dochter en zoon van adjudant Engberink, brachten de beide urnen naar Zuid-Korea. Onder de overigen de voorzitter VOKS, Korea-veteraan Theo Haver met zijn zoon Marcel, mevrouw Radstaat, zus van de in 1952 gesneuvelde soldaat Radstaat,  met haar zoon Stefan en de majoor Derkse en kapitein Rorink van het Regiment van Heutsz.
Op een mooie herfstochtend van 11 november 2022 vond de bijzetting op de UNMCK plaats in aanwezigheid van ambassadeur H.E. mevrouw Doornewaard van de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea, Z.E. minister Park van de MPVA, en vele andere genodigden.Na toespraken van de minister, majoor Derkse, mevr. Engberink namens de familie van de overledenen en Paul Gommers namens voorzitter VOKS, volgde de bijzetting en werd deze indrukwekkende plechtigheid afgesloten met saluutschoten door de erewacht.
In totaal zijn er nu 122 graven van Nederlandse militairen op de UNMCK, 117 van de tijdens de Korea-Oorlog omgekomen militairen en vijf graven van Korea-veteranen die na deze oorlog in Nederland zijn overleden.

Video's
Tijdens de revisit en bijzetting werden door Bart van genugten enkele interviews opgenomen. Deze zijn te zien en te horen door te klikken op deze link.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu