(Nieuwsbericht van 11 februari 2022)
HERDENKING ROOSENDAAL
De weergoden waren ons welgezind, want het zonnetje kwam tijdens de Hoengseong Herdenking in Roosendaal tevoorschijn. Weliswaar stond er een koude wind, maar de beschutting van de geplaatste tent en de warme dekens maakten veel goed.
Er waren 38 personen in de kazerne van het Korps Commandotroepen aanwezig, onder wie vier Korea-veteranen.
De controle bij de poort was dit keer extra streng, omdat op deze dag in nieuwsberichten bekend was gemaakt dat een militair van het KCT was gearresteerd wegens vermoedelijke banden met criminele organisaties. Daarom werd o.a. aan verslaggevers de toegang tot de kazerne ontzegd. Ook een enkele genodigde die zich niet bij de VOKS had aangemeld, kon helaas de terugweg aanvaarden.
Na het nuttigen van een kopje koffie en een warm saucijzenbroodje werd plaatsgenomen in de tent tegenover het monument. De kapitein-explicateur van deze herdenking hield de regie strak in handen en gaf uitleg over de te volgen procedure.
Vervolgens namen de genodigden plaats, onder wie burgemeester Van Midden van de gemeente Roosendaal en Roks van de gemeente Halderberge, luitenant-kolonel Badoux namens de IGK, Brigadegeneraal Hoefsloot van het Veteraneninstituut, kolonel Van Dreumel namens KTOMM Bronbeek, de Cdt van het Regiment Van Heutsz, luitenant-kolonel De Boer en Lid van Verdienste VOKS, de luitenant-kolonel Mustert.
Namens de Stichting Jansz. Weltevree waren de heer Harmsen en mevrouw Ossebaar aanwezig.
De voorzitter VOKS hield een toespraak over o.a. het ontstaan van dit bijzondere monument, een geschenk van de regering van de Republiek Korea, dat 40 jaar geleden in deze kazerne werd geplaatst. Met dit monument werden alle Nederlandse militairen herdacht die in de Korea-Oorlog omkwamen, maar staat het ook symbool voor de duizenden Nederlandse militairen die in deze kazerne een gevechtsopleiding kregen, voordat ze afreisden naar de Korea-Oorlog.
Na de voorzitter volgde een toespraak van de ambassadeur van de Republiek Korea, waarin hij inging op de inzet van de NDVN en de militairen die daarbij omkwamen.
Na het plaatsen van een krans door de ambassadeur, volgde het signaal ‘Taptoe’, gevolgd door een minuut stilte en het signaal ‘Voorwaarts’ waarbij de Nederlandse- en Koreaanse vlag werden gehesen. Het blijft altijd een bijzonder moment van stilte, waarbij de gevallenen met eerbied worden herdacht.
Daarna legden vele vertegenwoordigers van de diverse organisaties een krans of bloemstuk.
Na de herdenking ging een ieder terug naar de kantine, waar om 12.00 uur een heerlijke ‘Blauwe Hap’ werd geserveerd. Al met al een dag vol met herinneringen.
Zie onder dit bericht de foto's van deze herdenking