Herdenking Koreamonument Utrecht - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Herdenking Koreamonument Utrecht

Nieuws > 2022
(Nieuwsbericht van 26 april 2022)

Op initiatief van het Comité 'De Vergeten Oorlog' vond op maandag 25 april 2022 een herdenking plaats bij het Korea-monument op de Begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Op dit monument staan de namen vermeld van vijf gesneuvelde militairen afkomstig uit Utrecht.

Bij het monument stond een aantal militairen van Zee-, Land- en Luchtmacht opgesteld, terwijl Vaandrig Koen Monnickendam als ceremoniemeester optrad.
De ambassadeur van de Republiek Zuid-Korea hield een korte toespraak en plaatste een krans.  Daarna namen de aanwezige militairen de houding aan en brachten de eregroet.
De Taptoe werd geblazen door Korporaal 1e klas Tegelaers en werd er een minuut stilte in acht genomen, beëindigd door het signaal Voorwaarts. Hierna werden bloemstukken gelegd door achtereenvolgens de commissaris van de Koning, de heer Oosters, de burgemeester van de gemeente Utrecht, mevrouw Dijksma, vertegenwoordigers van de VOKS en van het Comité 'De Vergeten Oorlog'.


Ambassadeur Yeondoo Jeong legt een krans bij het Koreamonument

Na de herdenking vertrokken enkele genodigden naar het centrum van Utrecht waar een programma wachtte met een rondleiding door het oude centrum van Utrecht, het hoofdgebouw van de Universiteit van Utrecht, het Pandhof en de Domtoren. Vooral het bezoek aan de Domtoren werd een onvergetelijke ervaring. Onder begeleiding van een deskundige gids werd de groep met een lift langs de buitenzijde naar boven gevoerd. Vanaf een respectabele hoogte konden van het uitzicht over stad en omgeving genieten.


De genodigden samen met het Comité 'De vergeten Oorlog' op de Domtoren

De wandeling eindigde bij de Sociëteit 'De Vereeniging' aan de Mariaplaats. Deze (heren)-sociëteit werd opgericht in 1869 en is sinds 1872 gehuisvest in het uit de 14e eeuw stammende gebouw aan de Mariaplaats 15. In de Grote Zaal werden wij welkom geheten voor de borrel en het daarop aansluitende diner.
Na een kort woord van welkom en het voorstellen van de vertegenwoordigers van de VOKS door de heer Bernard Mullers werd het diner, dat vergezeld ging van voortreffelijke wijnen, opgediend. Tijdens het diner werd het woord verleend aan Ambassadeur Jeong waarbij hij sprak over de speciale band die er is tussen Korea en Nederland, een band die begon in 1627 door de eerste Nederlander, Jan Jansz Weltevree uit De Rijp. De lezing van de heer Jeong kreeg een warm en welgemeend applaus van de aanwezigen.
En zo kwam er een einde aan een bijzondere dag in de stad Utrecht, meer dan geslaagd door de inzet van het Comité 'De Vergeten Oorlog'. Als VOKS kunnen wij alleen maar dankbaar zijn voor hun onvermoeide en jarenlange activiteiten om de inzet van de Nederlandse militairen die in het kader van de Verenigde Naties aan de strijd in Korea deelnamen bekendheid te geven.


Zie onder dit bericht enkele foto's van deze herdenking
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu