(nieuwsbericht van 12 november 2022)
Op 27 augustus 1952 sneuvelde in de ‘Iran Triangel’, Zuid-Korea, de Nijmeegse militair Hendrik Rutger Radstaat tijdens de Korea-Oorlog.
Zijn zus Ria bezoekt, 70 jaar later, voor het eerst zijn graf
Soldaat Radstaat een van de 4700 Nederlandse soldaten die, deels vrijwillig, besloten Zuid-Korea te bevrijden. Dit land was in juni 1950 aangevallen door het communistische Noord-Korea en door de inmenging van China en Rusland in dit conflict ontstond een dreigende escalatie.
De Verenigde Naties besloot in te grijpen en al snel zonden 17 landen, waaronder Nederland troepen naar Korea.
Tijdens deze oorlog kwamen 123 Nederlandse militairen om, zijn er twee nog steeds vermist en raakten meer dan 600 gewond.
Van de omgekomen Nederlanders werden 117 begraven op de Internationale Begraafplaats van de Verenigde Naties (UNMCK) in Busan, Zuid-Korea, onder wie soldaat Radstaat.
Zijn zus Ria, woonachtig in Beek-Ubbergen, heeft altijd de wens gehad om het graf van haar broer te kunnen bezoeken.
Deze wens ging eindelijk in vervulling, want op 6 november 2022 reisde zij, grotendeels op kosten van de Zuid-Koreaanse regering, samen met haar zoon Arthur naar Zuid-Korea en kon, 70 jaar na het sneuvelen van haar broer, eindelijk zijn graf bezoeken.
Zij werd tijdens deze reis begeleid door de voorzitter van de Vereniging Oud Korea Strijders, een delegatie van het Regiment Van Heutsz, waar haar broer tijdens die oorlog was ingedeeld, Korea-veteraan Theo Haver en familieleden van twee overleden veteranen, die op die dag op deze begraafplaats zouden worden bijgezet.
Mevrouw Ria Hofstee-Radstaat (midden)
samen met haar zoon Arthur (links)
en Korea-veteraan Theo Haver (rechts)