Korea-veteraan Hiddes ontvangt medaille - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Korea-veteraan Hiddes ontvangt medaille

Nieuws > 2022
(Nieuwsbericht van 19 mei 2022)

Op woensdag 18 mei 2022 ontving Korea-veteraan Anton Hiddes in verzorghuis De Uyterton in Den Helder namens de overheid en bevolking van Zuid-Korea de 'Korean Ambassador For Peace Medal' als dank voor zijn inzet tijdens de Korea-Oorlog

Anton Hiddes(93) diende als marineman tijdens de Korea-oorlog van september 1954 tot februari 1955 in de Koreaanse wateren. Met het marineschip Hr.Ms. Van ZijIl heeft hij destijds patrouilles gevaren tijdens de wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea.
De Hr.Ms. Van Zijll heeft tijdens deze patrouilles onder andere een succesvolle boarding gedaan op een Noord-Koreaansschip met als resultaat een flinke wapen- en munitievondst.
Namens de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag werd de medaille uitgereikt door secretaris Kyeongbeom Kim.Traditiegetrouw was namens het Regiment Van Heutsz kapitein Stefan Rorink hierbij aanwezig. Tijdens de Koreaoorlog bestond een groot gedeelte van het Nederlands VN-detachement uit soldaten van dit regiment.
Namens de Koninklijke Marine was LTZ1 Rogier Bruin aanwezig.
De aanvraag is tot stand gekomen dankzij de inzet van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS). Bij de uitreiking was dan ook de voorzitter VOKS, Paul Gommers, aanwezig.

Vredesmedaille
De medaille dient als erkenning voor de inzet van militairen die tijdens de Korea-oorlog hebben meegeholpen aan de bevrijding van Zuid-Korea. Met deze 'Korean Ambassador For Peace Medal' geven de Zuid-Koreaanse overheid en bevolking blijk van waardering en respect voor de militairen destijds, waaronder de Nederlandse Koreaveteranen.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu