Opening Ferry Titalepta Zaal - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Opening Ferry Titalepta Zaal

Nieuws > 2022
(Nieuwsbericht van vrijdag 2 december 2022)

Op donderdag 1 december 2022 vond in het Museum ‘Historische Collectie Regiment Van Heutsz’ te Schaarsbergen, een bijzondere ceremonie plaats, nl. de onthulling van de ‘Ferry Titalepta Zaal ‘.

Korean-veteraan Titalepta ging op 3 april 1953 met het Noorse schip ‘MS Skaubryn’ naar de Korea-Oorlog. Acht dagen na zijn aankomst raakte hij ernstig gewond doordat een overspannen soldaat een granaat gooide in de tent waarin Titalepta lag te slapen. Na zijn herstel besloot hij zijn tijd in Korea af te maken en keerde na een jaar terug in Nederland. Hij besloot in militaire dienst te blijven en beëindigde zijn militaire carrière als adjudant.

Nadat hij in de loop der jaren enkele keren het museum uit interesse had bezocht, werd hij eind 2002 door museumcurator Van Winden gevraagd of hij er interesse in had om als conservator bij het museum te komen.
Na een kort moment van overdenken en overleg met zijn vrouw Marianne werd hij vanaf eind 2002 conservator en nam daarmee zitting in het bestuur van de Vereniging Oud Korea Strijders. Later werd zijn bestuursfunctie tevens uitgebreid als VOKS-vertegenwoordiger Landmacht.
Dit jaar is het dus twintig jaar geleden dat de heer Titalepta begon met zijn uitgebreide taken voor het museum en dat met volledige inzet tot op de dag van vandaag.

De huidige curator van het museum, luitenant-kolonel Van der Most, vond dit een mooie gelegenheid om iets bijzonders voor zijn conservator te doen en nam het besluit één van de zalen in het museum om te dopen in de AOOI (bd) Ferry Titalepta-zaal met de vermelding ’18 AD Korea 1953’

Op donderdag 1 december jl. mocht de heer Titalepta in het bijzijn van zijn vrouw, zijn dochter, LKol Van der Most, een delegatie van het VOKS-bestuur, commandant De Boer van het Regiment Van Heutsz en overige vrijwilligers van het museum ‘zijn zaal’ onthullen.
Wij feliciteren de heer Titalepta met deze welverdiende benoeming.

Foto’s?  zie de foto’s onder dit bericht (klik op de foto om deze te vergroten)
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu