Oud Korea Strijder Joop Aldewereld in Busan bijgezet - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Oud Korea Strijder Joop Aldewereld in Busan bijgezet

Nieuws > 2017
(Nieuwsbericht van 27 september 2017)
                     

Een wens gaat in vervulling
Het ging met de gezondheid van Oud Korea Veteraan Joop Aldewereld de laatste jaren bergaf. Toch vond hij de kracht om in mei 2016 gehoor te geven aan een uitnodiging om naar Zuid-Korea te reizen om de bijzetting van de as van Oud Korea Strijder Nico Wessels bij te wonen. Zijn beste vriend Ron van Vliet begeleidde Joop daarbij.
De begrafenis van Nico Wessels maakt veel indruk. “De eerbied, het respect dat de Zuid-Koreanen tonen, de speeches. Ik vond dat al bijzonder”, zegt Ron. “Bij Joop was dat driedubbel zo sterk. Hij bleef maar herhalen dat Nederland hieraan een voorbeeld kon nemen. “Van Nederland hoor je nooit wat”, zei hij dan.”
De respectvolle en eervolle wijze waarmee de Zuid-Koreaanse regering de urn van strijdmakker Nico Wessels op de Internationale Begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan, Zuid-Korea, ter aarde bestelde, was voor Joop zo indrukwekkend, dat hij vanaf dat moment nog maar één wens had: dat zijn as na zijn overlijden ook een plaats kreeg naast het graf van Nico Wessels.
Op 27 september 2017 ging deze wens in vervulling.

Overlijden en voorbereiding
Joop overleed op 4 februari 2017. Kort daarna begon de voorbereiding voor de bijzetting in Busan. In goed overleg met zijn beste vriend, Ron van Vliet, het bestuur van de VOKS, de Nederlandse Ambassade en het Ministerie van Veteranenzaken in Zuid-Korea en de Zuid-Koreaanse Ambassade in Den Haag, werd de ceremonie in details voorbereid.
Op zondag 24 september vertrok Ronald van Vliet met een delegatie van het VOKS-bestuur en enkele Oud Korea Strijders vanaf Schiphol naar het vliegveld Incheon in Zuid-Korea

Aankomst in Zuid-Korea
Op maandag 25 september kwam de delegatie uit Nederland met de urn van Joop in Zuid-Korea op het vliegveld Incheon aan.
Tijdens de ceremoniële ontvangst op het vliegveld werd de delegatie verwelkomd door de Zuid-Koreaanse minister van Veteranenzaken Pee Woo-Jin, die met een diepe buiging haar respect betuigde voor de urn met de as van de overleden Oud Korea Strijder.


Een erewacht hield daarbij het portret van Joop Aldewereld vast, een foto uit de tijd dat hij als soldaat in Korea vocht.
Deze indrukwekkende ontvangstplechtigheid is het gebruikelijke eerbetoon van de Zuid-Koreaanse autoriteiten voor oud-strijders die hebben meegevochten tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953).

Bijzetting in Busan
De urn met de as van Joop Aldewereld werd op woensdag 27 september 2017 door de voorzitter VOKS Paul Gommers en Ron van Vliet bijgezet op de Internationale begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan.
Joop is daarmee de tweede Nederlandse oud-strijder die de Korea oorlog overleefde, maar jaren later na diens overlijden op de militaire begraafplaats wordt bijgezet. De eerste Nederlandse oorlogsveteraan die in mei 2016 deze eer te beurt viel, was Nico Wessels (85).

Ron van Vliet
De ceremonie op het ereveld in Busan werd bijgewoond door de 51-jarige Ron van Vliet, cafébaas in Monnickendam. Hij leerde Joop Aldewereld kennen via zijn vrouw die werkzaam is in de thuiszorg.
In 2016 gingen Joop en Ron samen naar Korea en zagen ze onder meer hoe de urn met de as van een Nederlandse veteraan met militaire eer en groot respect werd bijgezet.
Nu vloog Ron van Vliet opnieuw naar Zuid-Korea, maar nu met de urn van Joop Aldewereld in een speciale ruimte van het toestel. In Korea aangekomen kreeg hij de eer in de urn van Joop naar zijn laatste rustplaats te brengen en daar bij te zetten. Zoals Joop het had gewild. 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu