(Nieuwsbericht van 14 juli 2017)
Op 14 juli 2017 is het 110 jaar geleden dat de Zuid-Koreaanse nationale held Yi Jun in Den Haag overleed. Dit werd op vrijdag 14 juli 2017 herdacht bij het Yi Jun monument op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen.
Yi Jun
Yi Jun (Bukcheong, 18 december 1859 – Den Haag,
14 juli 1907) was een Koreaans rechter en diplomaat. Hij wordt zowel in Noord- als Zuid-Korea vereerd als nationale held.
Yi Jun werd geboren in Bukcheong in de provincie Hamgyeongnamdo (tegenwoordig gelegen in Noord-Korea) en werkte later als rechter in Seoel. In 1907 werd hij met zijn landgenoten Yi Sang-sol en Yi Wi-jong door keizer Gojong naar Den Haag afgevaardigd om de Tweede Vredesconferentie van Den Haag bij te wonen. Hij had opdracht om mee te delen dat Korea een onafhankelijke staat was en dat de Japanse invasie onrechtmatig was. Het drietal reisde in twee maanden tijd via de Trans-Siberische spoorlijn naar Den Haag.
De Koreaanse delegatie was echter niet officieel uitgenodigd, hoewel Nederland dat aanvankelijk wel van plan was geweest. Japan wist de overige delegaties van de vredesconferentie ervan te overtuigen dat Korea daarom niet mocht deelnemen. Enkele dagen nadat Yi Jun tegen deze gang van zaken had geprotesteerd, werd hij dood aangetroffen op zijn kamer in Hotel De Jong aan de Haagse Wagenstraat. Zijn doodsoorzaak is onbekend, maar in Zuid-Korea wordt aangenomen dat hij zelfmoord heeft gepleegd wegens de afwijzing door de internationale gemeenschap. In Japanse kranten werd destijds echter gesuggereerd dat hij was vermoord door Japanse spionnen.
De missie was toen al mislukt. De drie Koreanen hadden toen al een persconferentie gegeven en ruim aandacht gekregen in een onafhankelijke vredeskrant, die ter gelegenheid van de conferentie werd uitgegeven. Het directe gevolg van hun missie was dat de Japanners keizer Gojong dwongen tot aftreden ten gunste van zijn zoon Sunjong. Tien dagen na de dood van
Yi Jun werd Korea een protectoraat van Japan en in 1910 werd het officieel geannexeerd.
Yi Jun werd begraven op Nieuw Eykenduynen te Den Haag. Daar werd op 26 september 1963 zijn stoffelijk overschot opgegraven; het werd overgebracht naar Zuid-Korea en daar plechtig herbegraven. Op begraafplaats Nieuw Eykenduynen werd op zijn 70ste sterfdag (14 juli 1977) door de Zuid-Koreaanse overheid een monument onthuld op de plaats van zijn voormalige graf.