Onthulling Korea Plaquette te Roermond - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onthulling Korea Plaquette te Roermond

Nieuws > 2017
(Nieuwsbericht van 2 september 2017)

Op zaterdag 2 september 2017 vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het Nationaal Indië-monument in Roermond. Dit jaar werd tevens een plaquette onthuld ter herdenking van de Korea oorlog 1950-1953. Dit gebeurde rond 13.00 uur en vooraf aan de grote herdenking ‘s middags.

Duizenden mensen waren op 2 september 2017 vanuit het hele land bijeengekomen in de Limburgse stad Roermond. Onder hen waren Korea veteranen die deze keer speciaal gekomen waren voor de onthulling van de plaquette bij het Nationale Monument voor Vredesoperaties.
Verder waren o.a. aanwezig de Ambassadeur van Zuid-Korea, Z.E. de heer Yun Young Lee, de Commandant Landstrijdkrachten generaal Beulen, de Chef van het Militair Huis van de Koning, generaal-majoor Van der Louw en drager van de Militaire Willemsorde, majoor M. Kroon.

Financiering van de plaquette
Voor het verkrijgen van deze plaquette is heel veel werk verzet. Dankzij bijdragen van Oud Koreastrijders, donateurs, de Zuid-Koreaanse Ambassade in Den Haag, de Nederlandse Ambassade in Zuid-Korea, het Regiment Van Heutsz, en vele anderen, kon dit monument uiteindelijk worden gefinancierd.
Het uiteindelijke resultaat werd onthuld door Ambassadeur Z.E. de heer Yun Young Lee, samen met onze voorzitter Paul Gommers.



Toespraken en 1 minuut stilte
De aansprekende plaquette werd met eerbied en aandacht bekeken. De veteranen zaten tijdens de plechtigheid op een speciale eervolle plek en luisterden naar sprekers zoals de ambassadeur en de waarnemend bataljonscommandant van het regiment Van Heutsz, majoor Mustert.
Vervolgens werd een minuut stilte in acht genomen om de gesneuvelden te gedenken waarna de luchtmachtkapel de regimentsmars speelde.
Tijdens de toespraak van de ambassadeur werden de aanwezigen gewezen op de werkelijkheid van vandaag: de spanningen rond de kernmachten Noord-Korea en de Verenigde Staten.
Een grote groep van genodigden stond opgesteld en mocht na de plechtigheid de plaquette van dichtbij bekijken. Ook vele veteranen maakten van deze gelegenheid gebruik.

Nationale Indië herdenking
In haar openingsgebed ging Aalmoezenier Liduina van den Broek in op het thema dat ‘oorlog uitbreekt en dat vrede wordt gesticht’. Zij ging verder in op wat oorlog betekent voor de jonge mensen, die hun hoogste offer hebben gegeven voor onze vrijheid.
Tijdens de herdenking riep staatssecretaris Martin van Rijn de Indië-veteranen op hun verhalen te vertellen. Iets wat voor velen van hen erg moeilijk is, zo bleek uit diverse speeches tijdens de herdenking. Ook vertelde hij het verhaal van Ad van der Gouw, die voor het leven getekend was door voorvallen in het voormalig Nederland Indië.
Op een indrukwekkende wijze voerde de Koninklijke Luchtmacht met 4 F-16’s de Fly-by in de Missing Man formatie uit.
Na het voordragen van een gedicht en de declamatie door de dichter Hans van Bergen volgde de kransleggingen van ruim 80 kransen.
Met een defilé langs het monument werd de sfeervolle herdenking afgesloten.
Tijdens de gehele plechtigheid verzorgde het Hertens Mannenkoor samen met de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht de muzikale omlijsting.
De aalmoezenier eindigde met het volgende gebed:

“God, onze Heer,
Vandaag zijn wij samengekomen om onze doden te herdenken.
Elke keer opnieuw en op velerlei wijzen
breekt de dood in ons leven in.
Wij zijn hierdoor bedroefd,
maar ook geschokt en kwaad,
zeker als het om jonge mensen gaat,
met nog zoveel levensjaren voor hen.
Wij bestormen uw hemel met onze vragen,
want we voelen dat we voor het léven zijn bestemd,
elke keer als we naar het goede verlangen
en liefde vinden.

Zend ons uw Goede Geest, Heer,
Dat wij niet opgeven,
niet buigen voor het kwaad,
niet vertwijfelen in het aangezicht van de dood.
Maar solidair zijn met wie strijden
voor het leven, alle leven, waar ook ter wereld.
Amen.”

Voor fotoimpressie: zie hieronder
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu