Hoge onderscheiding voor de VOKS - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoge onderscheiding voor de VOKS

Nieuws > 2020
(Nieuwsbericht van 30 juli 2020)

In ons verenigingsblad VOKS-VOKS van juni 2020 stond een bericht dat de regering van Zuid-Korea heeft besloten de ‘Presidential Citation, een bijzondere onderscheiding, toe te kennen aan een instelling of organisatie die zich inzet voor de belangen van Korea-veteranen. Tot nu toe werd deze onderscheiding eerder toegekend aan de verenigingen van Korea-veteranen in Amerika, Engeland en Luxemburg.

Ter gelegenheid van het feit dat het 70 jaar geleden is dat de Korea-Oorlog begon en eindigde in een wapenstilstand, heeft de Zuid-Koreaanse Ambassade in Den Haag besloten onze Vereniging van Oud Korea Strijders voor te dragen voor de Presidential Citation.
Onze secretaris kreeg het verzoek om informatie in te zenden over het ontstaan van de VOKS en de activiteiten die wij gezamenlijk sinds de oprichting (in 1977) tot stand hebben gebracht.

Uit de inzendingen van de veteranen-verenigingen en organisaties uit diverse landen die zich in de Korea-oorlog hebben ingezet voor de bevrijding van Zuid-Korea, heeft president Mong Jae-in van de Republiek Korea besloten deze belangrijke onderscheiding toe te kennen aan de VOKS!
U zult begrijpen dat wij als uw bestuur erg onder de indruk zijn van deze toekenning. Het is niet alleen een erkenning voor het huidige VOKS-bestuur,  maar ook voor alle bestuursleden en districtscommissarissen die zich vanaf de oprichting van de VOKS in 1977 hebben ingezet voor de belangen van de Nederlandse Korea-veteranen.
Zonder de jarenlange ondersteuning van het Regiment Van Heutsz en de Koreaanse ambassade in Den Haag en Brussel, zou dit nooit tot stand kunnen zijn gebracht.
Het certificaat zal een eervolle plaats krijgen in het Museum van het Regiment Van Heutsz, waarin ook de Korea-collectie is opgenomen.


De tekst op het bijbehorende certificaat, vertaald uit het Koreaans, luidt:

Als erkenning en waardering voor
de uitmuntende bijdrage
aan de vrijheid en democratie van de
Republiek Korea overhandig ik hierbij

De Presidential Citation

aan
de Korean War Association of the Netherlands (V.O.K.S.)
Koninkrijk der Nederlanden

27 juli 2020

Moon Jae-in

President van de Republiek Korea

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu