Brief van Cdt US Army Forces - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Brief van Cdt US Army Forces

(Nieuwsbericht van 25 juni 2020)

Op 25 juni 2020 was het 70 jaar geleden, dat Noord-Korea een aanval opende op Zuid-Korea. Daarmee begon de Korea-Oorlog die ruim drie jaar duurde.

Verenigde Naties
De Verenigde Naties besloot met om troepen naar Zuid-Korea te sturen. De oorlog had uiteindelijk aan geallieerde kant veel slachtoffers: 400.000 Zuid-Koreanen, 35.000 Amerikanen en 3.000 soldaten uit andere landen, onder wie 123 Nederlanders.

De Nederlandse bijdrage aan de Korea-oorlog bestond in totaal uit 4.748 militairen van de landmacht en de marine. Het werkelijke aantal ligt eigenlijk rond de 5.300. Dat komt omdat meer dan 500 militairen voor een 2e keer naar Korea werden uitgezonden en enkele tientallen zelfs een 3e keer.
Er zijn naar schatting momenteel nog 300 Korea-veteranen in leven, waarvan 170 lid zijn van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS).

Dankbrief van de commandant van het Amerikaanse leger
Dat de Nederlandse militairen zich heldhaftig en met volle overtuiging hebben ingezet om de Korea-Oorlog mede te beëindigen, is ook aan de Amerikanen niet voorbijgegaan.
Enkele dagen geleden ontving de Nederlandse Ambassadeur in Zuid-Korea, H.E. mevrouw J. Doornewaard een dankbrief een dankbrief van de huidige Amerikaanse commandant van het United Nations Command in Zuid-Korea, Generaal Robert Abrams. De brief is gericht aan de Nederlandse veteranen, waarin de commandant schrijft over de centrale rol van de NDVN’ers bij de gevechten in Hoengseong, Wonju, Soyang River en de ‘Iron Triangle’.

Museum Schaarbergen
De brief is ingelijst en heeft op 24 juni een plek gekregen in het museum van het Regiment van Heutsz, waarin ook de Korea-Oorlog is opgenomen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu