Verslag Herdenking en Reünie VOKS - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verslag Herdenking en Reünie VOKS

Nieuws > 2023
(Nieuwsbericht van 17 mei 2023)

Op dinsdag 16 mei 2023 vond de grote Herdenking en Reünie van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) in de Oranje Kazerne te Schaarsbergen plaats.

Nadat de vaandeldragers met het vaandel van het Regiment hun posities hadden ingenomen, startte de herdenking, waarbij een cameraploeg aanwezig was die opnames maakte van het geheel, bestemd voor het programma ‘Andere Tijden’ dat op 19 juni 2023 op de TV (NPO2, 20.34 uur) wordt uitgezonden.
Er volgden toespraken van de commandant van het Regiment, Minister Hyejeong Ahn namens de Republiek Korea en de voorzitter VOKS.
Na het gebed door legerpredikant ds. ’t Hoen volgde een bijzondere ceremonie. Kolonel Park, defensie-attaché van de Republiek Korea, bevestigde een nieuwe streamer aan de Battle Flagg van het Regiment ter vervanging van de oude streamer die inmiddels was versleten.Kolonel Park, defensie-attaché van Zuid-Korea, bevestigt de
nieuwe streamer aan de Battle Flag van het Regiment Van Heutsz

Dodenappel
Daarna volgde het indrukwekkende dodenappel waarbij na het noemen van de naam van de tijdens of ten gevolge van de Korea-Oorlog omgekomen militair van het NDVN en de Marine, uit de rangen van de aangetreden militairen telkenmale “present” of ”hier” werd geroepen. Ook werden hierbij de namen genoemd van de tijdens de Korea-Oorlog gesneuvelde 17 Zuid-Koreaanse militairen die aan het NDVN waren toegevoegd.
Vervolgens werd overgegaan tot de kranslegging door vertegenwoordigers van diverse organisaties.Dc Kees Kortlever (links) en voorzitter VOKS Paul Gommers leggen een krans

Na afloop van dit deel van de ceremonie werden de vlaggen gehesen waarna de eregroet gebracht werd bij het spelen van het Nederlandse en Zuid-Koreaanse volkslied.
Nadat de vaandelwacht zich bij het monument had opgesteld werden mevrouw Ahn, de voorzitter VOKS en alle aanwezigen door de commandant uitgenodigd voor het defilé langs het monument en kransen/bloemstukken.
Vervolgens begaf eenieder zich naar de Fly-Inn waar minister Ahn en de voorzitter VOKS bij de ingang van de Fly-Inn stonden om alle veteranen, hun familieleden en genodigden te begroeten.

Toespraken
Lees hier het volledige verslag van de Herdenking en Reünie in ons verenigingsblad VOX-V.O.K.S. van juni jl.
Foto’s
Foto’s van de Herdenking en Reünie staan onder deze tekst

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu