Naamsgevingsceremonie Arnhem - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Naamsgevingsceremonie Arnhem

Nieuws > 2023
(Nieuwsbericht van 19 januari 2023)

ARNHEM – Drie viaducten over de A12 bij Arnhem worden vernoemd naar militairen die zijn omgekomen tijdens vredesmissies. Het gaat om Sergeant Arie van Vlaanderen, Kapitein Ber Kamevaar en Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere.

Op donderdag 19 januari 2023 vond op het Arnhemse stadhuis de officiële naamgevingsceremonie plaats in aanwezigheid van nabestaanden, vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie, Rijkswaterstaat en de Vereniging Oud Korea Strijders (V.O.K.S). Tijdens deze ceremonie werd dor wethouder Roelofs van de gemeente Arnhem, samen met de nabestaanden van de gesneuvelden, op symbolische wijze de naamborden voor de viaducten onthuld.

Namens de VOKS waren aanwezig voorzitter Paul Gommers, secretaris Leo Schreuders en de Korea-veteranen Kees Kortlever, Herman Leander en Ton Hazeleger.
Arnhem krijgt hiermee een blijvende herinnering aan jonge mensen die zich hebben ingezet voor de vrijheid van anderen. Wethouders Roelofs zei o.a.: “Wij kunnen en mogen nooit vergeten hoe belangrijk het werk is dat onze veteranen voor vrede en veiligheid hebben verricht.”

De drie viaducten zijn onderdeel van het nationale project Vernoeming Omgekomen Militairen tijdens Missies op Infrastructuur Kunstwerken. Doel van dit project is het maatschappelijk zichtbaar maken van militairen die in het recente verleden hun leven gaven in het kader van de vrijheid. Landelijk zullen circa 45 viaducten worden vernoemd naar omgekomen militairen. Het project wordt ondersteund door de ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat. De uitvoering ligt bij het Veteranen Platform in samenwerking met Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem.
Namens de Vereniging Oud Korea Strijders zijn drie namen geselecteerd voor dit project, te weten de soldaat Gustaaf Oscar van Maarseveen, sergeant Arie van Vlaanderen en kapitein Ber Kamevaar.
Omdat de kapitein Kamevaar en sergeant Van Vlaanderen afkomstig waren uit de gemeente Arnhem, werd voor de onthulling deze ceremonie daar georganiseerd.

Ber Kamevaar (Korea-Oorlog)
Ber Kamevaar is geboren op 27 augustus 1927 te Arnhem. Hij was ongehuwd. Hij overleed op 18 maart 1953 tijdens zijn inzet in het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Hij liep tijdens een patrouille in de Samichen Vallei in een hinderlaag en werd door granaatscherven dodelijk getroffen. Ber Kamevaar is begraven op de United Nations Memorial Cemetery Busan te Korea. Het viaduct krijgt de naam ‘Kapitein Ber Kamevaar’.

Arie van Vlaanderen (Korea-Oorlog)
Arie van Vlaanderen is geboren op 5 december 1925 te Arnhem. Hij overleed op 28 augustus 1952 tijdens zijn inzet in het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Tijdens een vijandelijke aanval nabij Chowon werd hij dodelijk getroffen. Arie van Vlaanderen is begraven op de United Nations Memorial Cemetery Busan te Korea. Het viaduct krijgt de naam ‘Sergeant Arie van Vlaanderen’.

Jeffrey Broere (Missie Joegoslavië)
Jeffrey is geboren op 1 april 1974 te Gouda. Hij overleed op 29 maart 1995 te Simin Han (Bosnië-Herzegovina) aan zijn verwondingen ten gevolge van een aanval met mortiergranaten. Jeffrey Broere maakte deel uit van de Unprofor-missie in voormalig Joegoslavië. Hij was gelegerd op de Oranje Kazerne in Schaarsbergen en is begraven op de gemeentelijke begraafplaats te Lekkerkerk. Het viaduct krijgt de naam ‘Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere’.

Zie de foto's onder dit bericht

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu