De oorlog die nooit eindigde - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De oorlog die nooit eindigde

Nieuws > 2023
(Nieuwsbericht van 20 juni 2023)

Volgende maand is het precies zeventig jaar geleden dat met een wapenstilstand een einde kwam aan de Koreaanse oorlog (1950-1953). Maar echt eindigen deed de oorlog nooit. De vrede is nog altijd niet getekend. Het land is in tweeën gespleten, de wapenstilstand duurt al zeventig jaar, maar ondertussen vuurt de leider van Noord-Korea raketten af. Ook voor veel Nederlandse Korea-veteranen is de oorlog nooit geëindigd.
De special ‘Korea – de oorlog die nooit eindigde’ werd op maandag 19 juni 2023 om 20:30 uitgezonden op NPO 2.Korea, Kerstmis 1951, aalmoezenier Van de Vrande deelt cadeaus uit.

Voor het ontstaan van de oorlog in Korea moeten we terug naar 1945. Japan, kolonisator van Korea, is één van de verliezers van de Tweede Wereldoorlog. Het raakt Korea kwijt, maar dat betekent niet per se goed nieuws voor de Koreanen. Het land wordt een speelbal in de Koude Oorlog, waarbij noord en zuid tegenover elkaar komen te staan. Het noorden wordt gesteund door de Sovjet-Unie en China, het zuiden door de VN onder leiding van de Verenigde Staten. Met de inval van het noorden in Zuid-Korea in 1950 begint de oorlog. Met ook een Nederlands detachement.

Rond de vierduizend Nederlanders vechten mee in Korea; 125 van hen keren niet terug van het slagveld. In het NTR-geschiedenisprogramma Andere Tijden kijken veteranen terug op hun ervaringen. Zij dragen Korea voor altijd in hun hart mee. De gesneuvelden liggen begraven op het ereveld in Zuid-Korea. Sommige veteranen hebben nu, op hoogbejaarde leeftijd, de wens daar ook begraven of bijgezet te worden.

Klik op de foto om de documentaire nogmaals te zien


Credits
   Researcher en regie
   Reinier van den Hout
   Researcher en regie
   Rob Bruins Slot

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu