Nationaal Indië Monument Roermond - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nationaal Indië Monument Roermond

In het stadspark Hattem aan de Maastrichterweg te Roermond bevindt zich het Nationaal Indië monument 1945 - 1960.



De doelstelling van het Indië-monument is eerbetoon ter nagedachtenis aan de meer dan 6.000 militairen van het Koninkrijk der Nederlanden die tussen 1945 en 1962 na het einde van de Pacific-oorlog in Azië bij het herstel van orde en vrede in de voormalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea om het leven zijn gekomen.

Directe aanleiding tot dit initiatief was de geringe aandacht die de gesneuvelde Indië/Nieuw-Guinea-slachtoffers doorgaans kregen bij allerlei herdenkingen op 4 mei van elk jaar. "Daar moeten we wat aan doen”, zei, toen naar goed Limburgs gebruik bij een glas bier over de 4 mei-herdenking in 1986 in Roermond werd nagepraat, Hans Cremers uit Swalmen.
Nadrukkelijk is er vanuit gegaan dat het geen 'oorlogs’-monument mocht worden. Geen schietende soldaten en geen kanonnen als symbolen van de grote offers die zijn gebracht.

De eerste fase bestond uit een glanzend stalen obelisk met bovenin een bronzen schijf als symbool van de tropenzon waaraan een gestileerde kroonduif kleeft als symbool voor Nieuw-Guinea. Aan twee bij-zuiltjes zitten grote bronzen karbauwkoppen die de energie in de Indische archipel symboliseren. De koppen spuiten water in een bokaal dat vandaar via een hardstenen goot in een trappenstelsel wegvloeit. Water, goot en trappenstelsel zijn de symbolen van de sawah en de kali en dus van de vruchtbaarheid van de vroegere rijksdelen overzee.

Bij het monument zijn de namen van de tijdens de Indië/Nieuw-Guinea  oorlog in omgekomen militairen op diverse geordende plaqutten aangebracht. Het monument werd op 7 september 1988 onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu