Brabantse Gesneuvelden - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Brabantse Gesneuvelden

Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven…Over deze website
In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC in samenwerking met Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden in Waalre dat najaar een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

Op dit moment heeft het BHIC bijna 1900 slachtoffers in beeld die een plaats in de eregalerij zouden moeten krijgen. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna.

Voorlopige eregalerij
Deze site is bedoeld als voorlopige eregalerij voor die 1900 slachtoffers.
Ze staan hier allemaal vermeld met de basisgegevens die nu bij ons bekend zijn: naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang, beroep en een aanduiding van de historische context waarin het slachtoffer geplaatst kan worden. Van ongeveer 600 slachtoffers kunnen we bovendien een foto laten zien.

Dat is al veel, maar we zijn er nog niet. Op de definitieve eregalerij willen we zoveel mogelijk slachtoffers met een foto én een verhaal vereeuwigen, zodat we niet enkel namen herdenken, maar ook de personen erachter. Immers waren het allemaal op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plots aan het leven zijn ontrukt. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

Help mee
Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, hebben we jouw hulp nodig. We hebben al verschillende openbare bronnen geraadpleegd, maar voor de meeste foto’s en persoonlijke verhalen zijn we uiteindelijk aangewezen op wat nabestaanden en heemkundigen over hen kunnen vertellen.

We nodigen iedereen die meer weet van harte uit om te reageren, opdat we in 2019 een zo volledig en correct mogelijke eregalerij kunnen presenteren. Mocht je op deze site dus een bekende of een familielid aantreffen waar je iets over kunt vertellen, schroom dan niet om een bericht achter te laten, of om contact met ons op te nemen.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu