In Memoriam lkol b.d. P.H. Hoevenaars - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In Memoriam lkol b.d. P.H. Hoevenaars

Nieuws > 2018
(Nieuwsbericht van 18 januari 2018)

Met leedwezen maakt het Regiment Huzaren van Boreel bekend dat haar oud-Regimentscommandant lkol b.d. P.H. Hoevenaars op 18 januari 2018 is overleden. Piet was al enige tijd ziek. Hij is 90 jaar geworden, wat vorig jaar nog in bijzijn van een groot aantal cavaleristen is gevierd.

Lkol b.d. Piet Hoevenaars is een beroemdheid binnen ons Regiment. Hij heeft de zware oorlogsjaren meegemaakt en is op 20-jarige leeftijd op 17 november 1947 in dienst getreden. Na zijn officiersopleiding in december 1948 is hij naar Indië vertrokken en daar als pelotonscommandant van een verkenningspeloton ingezet om weer op 7 juni 1950 terug te keren. In 1951 is de toenmalige tweede luitenant Piet Hoevenaars vrijwillig uitgezonden naar Korea (ingedeeld bij het Nederlandse Korea contingent regiment van Heutsz). Ook hier was hij pelotonscommandant. In 1952 keerde hij via Japan weer terug naar Nederland. Hier volgen na de mechanisatie van de cavalerie diverse functies binnen ons wapen. Onder andere heeft lkol Piet Hoevenaars mogen dienen binnen 102 Verkenningsbataljon en 41 Tankbataljon. Hij was ook commandant van 43 Zelfstandig Verkenningseskadron en commandant SROC, waar hij zijn gevechtservaring kon gebruiken voor de opleiding van jonge officieren.

Van augustus 1976 tot 1978 was lkol Piet Hoevenaars bataljonscommandant 11 Tkbat, maar de meest eervolle functie is natuurlijk de functie van Regimentscommandant Huzaren van Boreel. Maar liefst zeven jaar is hij onze Regimentcommandant geweest, van 11 september 1978 tot 28 juni 1985. Na nog enkele staffuncties volgt ook een uitzending als waarnemer en tegelijk contingentscommandant naar de Multinational Force and Observers (MFO) in de Sinaï.

Lkol Piet Hoevenaars was ook in diverse civiele organisatie actief en staat bekend als een zeer betrokken en sociaal voelend man, die altijd vooraan stond als de handen uit de mouwen moesten worden gestoken.

Piet Hoevenaars heeft vele onderscheidingen mogen ontvangen waaronder het ereteken voor Orde en Vrede met de jaargespen 1948 en 1949. Voor de inzet in Korea heeft hij het Kruis voor Recht en Vrijheid met de gesp Korea 1950 ontvangen, naast de United Nations Service Medal met de gesp Korea. Later krijgt hij ook nog de Koreaanse Presidential Unit Citation. Ook is hij geëerd met de Orde van Oranje Nassau met zwaarden en heeft enkele dagen geleden nog uit handen van de Commandant Regiment van Heutsz en de voorzitter Vereniging Oud Korea Strijders, de "Ambassador of Peace Medal" mogen ontvangen.

Lkol Piet Hoevenaars was een zeer actief en betrokken officier die ons Regiment altijd in zijn hart droeg. Vele officieren zijn door hem beëdigd om ons Standaard. Hij heeft tot voor kort en tot op hoge leeftijd altijd de jaarlijkse Diners du Corps bijgewoond en was hier ook en vaste spreker. Zelfs in het verpleeghuis (waar hij de laatste maanden verbleef) sierden foto's van ons Regiment en het Standaard de muren en de vensterbank. Het Regiment Huzaren van Boreel buigt vol eerbied het hoofd en eert haar oud-RegimentsCommandant, die het Regiment zolang gediend heeft. Wij danken hem voor zijn belangeloze inzet. Eén van onze zonen is niet meer, maar hij zal altijd in ons midden blijven.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu