De Nacht van Hoengseong, 12 februari 1951 - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De Nacht van Hoengseong, 12 februari 1951

Nieuws > 2021
(Nieuwsbericht van 12 februari 2021)

Op 12 februari 2021, is het precies 70 jaar geleden, dat tijdens de Korea-Oorlog de slag bij Hoengseong plaatsvond.

12 februari 1951
De Amerikanen en Nederlanders werden in de nacht van 11 op 12 februari 1951 aangevallen door een groot aantal militairen van de vijand.
De Amerikanen trokken zich zo snel als het kon terug naar de plaats Wonju, terwijl de Nederlanders van het NDVN opdracht kregen de wegen voor de Amerikanen open te houden.
Toen de overmacht van Chinese- en Noord-Koreaanse troepen te groot werd, verplaatsten de Nederlandse militairen zich naar de kerk van Hoengseong, maar tijdens een aanval van de vijand op die kerk, waarin zich ook de staf bevond, sneuvelden 17 Nederlandse militairen en vijf KATUSA’S.
Onder de gesneuvelden de commandant van het NDVN, de luitenant-kolonel Den Ouden en dominee Timens. Allen werden later begraven in het ereveld van de verenigde Naties in Busan.

12 februari 2018
In februari 2018 besloot de Zuid-Koreaanse regering de luitenant-kolonel Den Ouden te benoemen tot ‘Held van de Maand’. Deze onderscheiding, een schaal met de naam van Den Ouden erin gegraveerd, werd door de minister van Patriots and Veterans Affairs bij het Nederlandse Korea-Oorlogsmonument, ‘de Molen’ overhandigd aan majoor Mustert, destijds de plaatsvervangend commandant van 11 luchtmobiel van het Regiment Van Heutsz.12 februari 2021
Jarenlang werden deze gesneuvelden op 12 februari herdacht in de kazerne van de commando’s te Roosendaal bij het monument van luitenant-colonel Den Ouden.Toen deze herdenking niet meer kon doorgaan, is besloten op 12 februari 2021 de schaal van de ‘Held van de Maand’ te plaatsen in het Nationaal Militair Museum te Soest.
Aanwezig op die dag waren de Korea-veteranen Thon Hazeleger (Landmacht)en Herman Repping (Marine), een delegatie van het VOKS-bestuur, luitenant-kolonel Dolmans en Adjudant Jansen van het Regiment Van Heutsz, de luitenant-kolonel Mustert, Willem Brouwer van het museum te Schaarsbergen, de ambassadeur van de Republiek Korea Z.E. Yeondoo Jeong, de militair attaché van Zuid-Korea, Kolonel Kim Yongsun en vertegenwoordigers van het Nationaal Militair Museum.

Met het plaatsen van deze schaal door de ambassadeur van de Republiek Korea, wordt een stukje Nederlands militaire geschiedenis aan dit museum toegevoegd, vandaag 70 jaar na de overval. De Vereniging Oud Korea Strijders zet zich in om dit deel van onze geschiedenis meer onder de aandacht van de mensen te brengen, ook in dit prachtige Nationaal Militair Museum.

 Vele duizenden Nederlanders zullen kennis kunnen nemen van wat er in die nacht van 11 op 12 februari 1951 gebeurde en wordt daardoor de ‘Vergeten Oorlog’ weer een beetje minder vergeten.

Foto's en verhaal
Hieronder treft u enkele foto’s van deze herdenking aan.
(klik op de foto om deze te kunnen zien)
Wilt u meer weten over ‘De nacht van Hoengseong’ dan kunt u dit lezen met onderstaande link, dat verwijst naar een artikel van wijlen erevoorzitter VOKS Kolonel b.d. Leendert Schreuders, die als luitenant van het 1e Detachement VN werd uitgezonden naar de Korea-Oorlog.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu