SCHIEDAM: MONUMENT "MUUR VAN STILTE"
Twee 6 vwo-leerlingen, Maysae en Nesrine van Lyceum Schravenlant in Schiedam, informeerden de VOKS over het Monument 'Muur van Stilte'.
Met medewerking van geschiedenisleraar dr.J.W.Verkaik en mevrouw Koppert, de kleindochter van ds. Koppert van het NDVN, schreven zij een profielwerkstuk over de twee in de Korea-Oorlog gesneuvelde Schiedammers.
Het Korea- en Indiëmonument in Schiedam is een ontwerp van Ella Petronella Johanna Pauline van de Ven en werd op 24 november 2001 onthuld. Het monument staat op het plein voor de ingang van de Algemene Begraafplaats aan de Burgemeester van Haarenlaan 1450, met de ingang via de Laan van Spieringshoek.
Het monument
herdenkt o.a. twee Schiedammers die zijn gesneuveld in de Korea-oorlog en Schiedammers
die zijn omgekomen tijdens de militaire conflicten in voormalig
Nederlands-Indië.
Het bestaat uit tien bronzen platen, elk met een betekenisvolle weergave. De eerste plaat toont alleen mensen, waarna op de volgende zes platen het aantal afgebeelde mensen afneemt, dit symboliseert de verliezen die door de oorlog zijn geleden.
De tweede plaat vermeldt de namen L.C. Kemper en W.B.F. Sonnemans die beiden in Schiedam hebben gewoond en in de Korea-oorlog zijn gesneuveld. De derde tot en met de zevende plaat gedenken de Schiedammers die na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. De overige platen tonen de emblemen van de Korea- en Indiëgangers, evenals een gedicht dat hun offers eert.
De centrale plaquette bevat de inscriptie:
‘GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.’
Helaas blijft het stoffelijk overschot van één Schiedammer vermist. Voor de anderen wordt op de bronzen platen de erebegraafplaats vermeld waar zij rusten.
Het monument combineert krachtige symboliek met een serene uitstraling, passend bij de herdenkingsfunctie.
Locatie
Het monument bevindt zich in Schiedam, op het plein voor de ingang van de Algemene Begraafplaats aan de Burgemeester van Haarenlaan 1450, toegankelijk via de Laan van Spieringshoek.
Bijzonderheden
- Het monument is geheel uitgevoerd in brons.
- Het herdenkingsmonument is een eerbetoon aan zowel de gesneuvelde militairen uit de Korea-oorlog als aan degenen die in voormalig Nederlands-Indië hun leven verloren.
- Het werk sluit aan bij andere ontwerpen van Ella van de Ven, zoals het Indië-monument in Amstelveen en de Gordel van Smaragd in Amsterdam, die eveneens herdenken en verbinden.
- De muur bestaat uit 52 elementen in de breedte en 7 in de hoogte, wat symbool staat voor de cyclus van een jaar.
- Jaarlijks worden bij het monument herdenkingen gehouden om de offers van de gevallenen in herinnering te houden.