Monument Jan Kerssies Lutten - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Monument Jan Kerssies Lutten

De naam van de op 19 april 1954 in Korea omgekomen militair Jan Kerssies uit
De Krim staat sinds 19 april 2011 op de gedenksteen bij de Nederlands hervormde kerk in Lutten. De onthulling vond plaats door familieleden en de Hardenbergse burgemeester Bert Meulman.



Jan Kerssies - 'rooie Kerssies' voor zijn maten - maakte deel uit van een VN-troepenmacht die de met elkaar in oorlog geraakte landen Noord- en Zuid-Korea uit elkaar moest zien te houden. De jonge inwoner van De Krim was sinds 8 juni 1953 bezig aan zijn tweede uitzending, nadat hij ook al tussen 11 januari 1951 en 3 januari 1953 in Korea diende. "Ik zie hem nog zo staan, na de kerkdienst, vlak bij het oorlogsmonument voor de kerk.



Daar stonden we altijd even te praten en nieuwtjes uit te wisselen. Jan, met zijn mooie uniform en onderscheidingen op de borst, was best een beetje branieachtig", zei Gerrit van Faassen gistermiddag. De korporaal uit De Krim zou niet terugkeren van zijn tweede uitzending. Op 19 april 1954 raakte hij met een jeep van de weg, overleed ter plekke en werd begraven op het ereveld in Pusan. Hij was toen 24 jaar oud.

Precies 57 jaar later werd zijn naam toegevoegd aan het monument voor de kerk in Lutten. "Het lijkt lang geleden, maar ik denk dat het Jan vandaag op zijn sterfdag heel dichtbij brengt. Een kostbaar en uniek mens wordt zo niet vergeten", zei burgemeester Bert Meulman.



Cees Kortlever, Districtcommissaris District Utrecht en Noord-Holland

"Maar zijn naam staat reeds sinds december 1959 op het Korea-monument dat nu staat in de Oranje-kazerne in Schaarsbergen", aldus Kees Kortlever uit Amstelveen, destijds marechausee in Korea, die Jan Kerssies leerde kennen in Legerplaats Ossendrecht in de periode voor de uitzending.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu