Monument Schaarsbergen - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Monument Schaarsbergen

SCHAARSBERGEN: HET KOREA-MONUMENTBeschrijving
Het Koreamonument is een ontwerp van de heer P. Roovers en werd op 19 december 1959 ter gedachtenis aan alle leden van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties (NDVN) die bij de strijd in Korea (1950-1954) door oorlogshandelingen zijn omgekomen en vermist in de legerplaats Oirschot onthuld door Staatssecretaris M.R.H. Calmeyer.
Het monument werd in 1969 verplaatst naar de Koning Willem I-kazerne te ’s-Hertogenbosch en uiteindelijk naar de huidige bestemming te Schaarsbergen.

Het NDVN is vanuit Nederland nooit aangevuld tot de organieke sterkte van een Amerikaans Infanterie Bataljon. Daarom werd ter compensatie door het VIIIe leger een aantal Koreaanse militairen bij het NDVN ingedeeld, de zogeheten Katusa's (Korean Augmentation to United States Army), ook wel ROKS (Republic of Korea) genoemd. Hiervan sneuvelden negentien militairen. Ook de omgekomen Koreaanse ROKS-militairen worden met twee gedenkplaten herdacht.

Het monument bestaat uit een aantal onderdelen. Een gemetselde zuil van natuursteen wordt bekroond door een bronzen beeld van een jongen die op een wereldbol staat. Aan de bovenzijde van de zuil is een bronzen embleem bevestigd. De zuil is geplaatst op een cirkelvormig voetstuk. Op het voetstuk bevindt zich een bronzen urn en diverse bronzen wapenen. Bij de zuil is een uit keien opgetrokken gedenkmuur geplaatst, waarop vijf plaquettes van witte natuursteen zijn aangebracht. Links van de muur bevindt zich een bronzen beeld van een knielende soldaat met een mortier in zijn handen.

De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'GEDENK HEN
DIE VIELEN
IN DE STRIJD
VOOR EEN
VRIJE WERELD
KOREA
1950 - 1954.'

Ter nagedachtenis aan de Koreaanse slachtoffers van het Nederlandse Detachement zijn op het monument twee platen met een inscriptie aangebracht. De inscripties zijn in het Nederlands en in het Koreaans.
Ieder jaar worden tijdens de Jaarvergadering van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) en de grote reünie van de VOKS de omgekomen en vermiste militairen van het NDVN en de Marine herdacht.

Locatie
Het monument bevindt zich op het terrein van de Oranjekazerne aan de Clement van Maasdijklaan in Schaarsbergen (gemeente Arnhem).
Clement van Maasdijklaan, 6816TV, Schaarsbergen, Gelderland
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu