De tot nu toe enige NL Peace Enforcing Operatie - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De tot nu toe enige NL Peace Enforcing Operatie

PEACE ENFORCING

Naar aanleiding van de inval van Noord-Koreaanse troepen in de republiek Zuid-Korea werd op
25 juni 1950 door de Veiligheidsraad der Verenigde Naties het besluit genomen de Republiek Zuid-Korea bij te staan door de bij de VN aangesloten landen te verzoeken steun te verlenen.

Partijen
De troepen van de Verenigde Naties en de Republiek Zuid-Korea versus de troepen van de Volksrepubliek Noord-Korea, gesteund door de luchtmacht en de luchtverdediging van de voormalige Sovjet Unie. Bovendien vanaf 16 november 1950 door 300.000 vrijwilligers van de Volks Republiek China.

Deelname Nederland
De Nederlandse Regering stelde:

"..dat het niet alleen onze plicht is deel te nemen aan de collectieve verdediging tegen agressie zoals dat in het Handvest der Verenigde Naties wordt bedoeld, maar ook dat het noodzaak is paal en perk te stellen aan de communistische expansie, die zich telkens op een ander punt in de wereld doet gevoelen.."

De Koninklijke Marine en de Koninklijke Landmacht namen deel aan de strijd in Korea.
Het betrof hier de eerste en tot dusver enige U.N. Peace Enforcing Operation waarin Nederland een rol heeft gespeeld

Aanvulling Koreanen
Het N.D.V.N. is vanuit Nederland nooit aangevuld tot de organieke sterkte van een Amerikaans Infanterie bataljon. Derhalve werd ter compensatie door het VIIIe leger een aantal Koreaanse Militairen, de zogenaamde Katusa's (Korean Augmentation to United States Army), ook wel ROKS (Republiek of Korea) genoemd, bij het N.D.V.N. ingedeeld. 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu