Oud Korea Strijder N. Wessels bijgezet in Busan - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Oud Korea Strijder N. Wessels bijgezet in Busan

Nieuws > 2016
OVERLEDEN NEDERLANDSE KOREA VETERAAN BIJGEZET IN PUSAN

Onder grote belangstelling van vele genodigden, waaronder de Zuid-Koreaanse minister van Veteranenzaken, is de Nederlandse Oud Korea Strijder en voormalig lid van de VOKS, de heer N.F. Wessels op de Internationale Begraafplaats van de VN in Pusan, bijgezet.


De heer Nico Wessels overleed op 7 april 2015 te Bilthoven. Hij bezocht Zuid-Korea voor het laatst in 2001 en was onder de indruk van datgene wat Zuid-Korea had bereikt, toen al 48 jaar na de wapenstilstand.
Ook het respect van de Koreaanse bevolking voor de Nederlandse Korea Veteranen maakte op hem diepe indruk. Het was dan voor zijn familie geen verrassing dat Nico aangaf na diens overlijden te worden gecremeerd en diens urn zou worden bijgezet in Pusan.
Op deze VN begraafplaats is de heer Wessels de vierde oud Korea Strijder en de eerste Nederlander die op een speciaal daarvoor ingericht gedeelte is bijgezet.
Op uitnodiging van Minister van Veteranenzaken, zijne excellentie Sungchoon Park, vertrokken de zoon en schoondochter van de heer Wessels, P. Wessels en echtgenote, vier Nederlandse Oud Korea Strijders met begeleiders en twee bestuursleden van de VOKS, Vice-voorzitter P. Gommers en bestuurslid L.C. Schreuders jr, op zondag 8 mei naar Seoul.
Bij aankomst werden zij ontvangen door de minister, een erewacht, de pers, televisie en vele Zuid-Koreaanse inwoners die de moeite hadden genomen om de Nederlanders welkom te heten.
Tijdens de vijf dagen in Zuid-Korea werd de Nederlandse delegatie met open armen ontvangen en werden kosten noch moeite gespaard om de gasten een indruk te geven van een van de meest moderne landen ter wereld.

In het programma werd o.a. opgenomen een bezoek aan het Nationale erekerkhof in Seoul, het monument 'De Molen' bij Hoengsong, het monument ter nagedachtenis van Luitenant-kolonel Van Ouden, de Internationale Begraafplaats van de Verenigde Naties in Pusan, waar o.a. 114 Nederlandse militairen zijn begraven, het Nieuwe Oorlogsmuseum in Seoul en het Gyeongbokgung Palace.

Tijdens het bezoek kreeg de delegatie ook veel ondersteuning van de Nederlandse Ambassadeur in Zuid-Korea, Z.E. Lody Embrechts.
Een bijzonder moment vond plaats tijdens de afscheidslunch op de laatste dag in Seoul waar Z.E. Sungchoon Park de vier Nederlandse Korea Veteranen de 'Korean Ambassador for Peace' medaille overhandigde.

Voor een foto-impressie: klik op deze link

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu