In Memoriam Ted van Meurs - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In Memoriam Ted van Meurs

Nieuws > 2016
IN MEMORIAM TED VAN MEURS

Op 13 februari 2016 overleed in zijn woonplaats Voorburg
de Reserve Kolonel-arts b.d. Dr. Alfred Johan van Meurs (Ted)
in de leeftijd van 93 jaar.

Ted genoot binnen de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS), de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, het Genootschap van Engelandvaarders en bij de Koninklijke Landmacht zeer veel respect en waardering.

Korea
Hoewel de uitzending naar Korea op vrijwillige basis was, oefent zijn goede vriend Marinus Den Ouden, commandant van het Nederlands Detachement Verenigde Naties, ‘zachte druk’ uit op Van Meurs om mee te gaan.
Op de vraag waarom hij na al die jaren oorlog toch weer meegaat, reageert de arts, haast verontwaardigd: “Je kon de jongens toch niet in de steek laten?”
De Nederlandse deelname aan de oorlog in Korea blijkt slecht voorbereid. Menigeen, tot in de organisatie van de uitzending aan toe, weet niets van het land, zelfs nauwelijks waar het ligt.
Van Meurs: “De militairen hadden in sommige gevallen restanten van de plunje uit Indonesië meegekregen. Korea was toch ook zo’n tropisch Aziatisch land? Maar het vroor en sneeuwde er. Het was ijskoud en we sliepen vaak in onze militaire kleding.”

Een leven zonder oorlog
Na een verblijf van ruim een jaar in Korea is er ook voor de bataljonsarts in 1951 geen groots publiek onthaal bij zijn terugkeer in Nederland. Van Meurs is er niet verbitterd over. Ook niet als hij de onverschilligheid van toen vergelijkt met de belangstelling die er nu wél in ruime mate is voor Nederlandse militaire uitzendingen naar conflictgebieden. “Verbittering en rancune zitten niet in zijn aard, al heeft hij nog wel steeds een grondige hekel aan nazi’s en aan het communisme, zegt zoon Alfred. “Bovendien”, vult zijn tweede vrouw Anneke aan, “brak er voor hem na terugkeer uit Korea een nieuw leven aan. Een leven zonder oorlog waarin hij een ander bestaan ging opbouwen met zijn vrouw Ietje. Hij was gelukkig, er was geen plaats voor bitterheid.”

Onderscheidingen
 • Ted van Meurs was onderscheiden als:
 • Officier in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden;
 • Drager van het Kruis van Verdienste;
 • Het Oorlogs-Herinneringskruis;
 • Het Verzetsherdenkingskruis;
 • Het Kruis voor Recht en Vrijheid, met de gesp Korea 1950;
 • Het Ereteken voor Orde en Vrede met de gespen 1947, 1948 en 1949;
 • Het Onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Dienst als Officier;
 • Het United Nations Service Medal, met de gesp Korea;
 • De Orde voor Militaire Verdiensten 3e klasse, met zilveren Ster (Republiek Zuid-Korea);
 • De Korean War Medal (Republiek Zuid-Korea
 • Het Draaginsinge Veteranen.

Ted was lid van onze vereniging. Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man die zijn vaderland met gevaar voor eigen leven heeft gediend. Wij zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor onze kameraden in Korea heeft gedaan.
Wij wensen zijn vrouw Anneke, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen veel sterkte in het dragen van het verlies van deze bijzondere man.

Namens het bstuur van de VOKS,

C.P.G.J. Motshagen
voorzitter 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu