Hoengsong Herdenking Roosendaal - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoengsong Herdenking Roosendaal

(Nieuwsbericht 12 februari 2019)

Op dinsdag 12 februari 2019 werden in Roosendaal de in de Korea Oorlog gesneuvelde en gewonde militairen van het NDVN herdacht. Tevens werd aandacht besteed aan de ROKS, de gesneuvelde soldaten van Zuid-Korea die waren toegevoegd aan het Nederlands detachement.

Dit jaar was de herdenking anders dan anders... het zou de laatste keer worden dat de Hoengsong herdenking op deze locatie werd gehouden.

De redenen:
  1. het Korps Commando Troepen (KCT)  nam niet als afzonderlijke eenheid aan de Korea-oorlog deel. De militairen van het Korps Speciale troepen, later genoemd het Regiment Speciale troepen, dat later zou worden ondergebracht bij het Korps Commandotroepen, werden immers tijdens de Korea Oorlog ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz.
    Om deze reden ontbreekt op het vaandel van het KCT het opschrift 'Korea'.

  2. Daarnaast staan de namen van de in Korea omgekomen mannen van het KCT vernoemd op het monument, dat in de kazerne in Roosendaal een waardige plaats heeft gekregen.
    Ieder jaar worden deze gesneuvelden door het KCT herdacht en is het daarom niet meer nodig een aparte herdenking van de VOKS hiervoor te organiseren.

Zijn wij dan teleurgesteld in het feit dat het KCT niet meer deelneemt aan 'onze' herdenking?
Nee, absoluut niet. De Vereniging Oud Korea Strijders is dankbaar voor de jarenlange gastvrijheid van het KCT en de wijze waarop deze ons heeft ondersteund in de organisatie van de herdenkingen.

Verplaatsing monument?
Er was even een discussie over het verplaatsen van het Hoengsong Monument.
Op de ledenvergadering van de VOKS is door de leden echter besloten om het monument daar te laten waar het thuishoort: het KCT te Roosendaal.

KCT... dank voor jullie jarenlange ondersteuning. Dank voor jullie respect voor de gevallenen van het Nederlands Detachement Verenigde Naties tijdens de Korea-Oorlog.

Zie hieronder een foto-impressie van de herdenking.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu