Uitnodiging Yi Jun herdenking 13 juli 2019 - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Uitnodiging Yi Jun herdenking 13 juli 2019

(Nieuwsbericht van 27 juni 2019)

Yi Jun werd geboren in Boek-dzjung in de provincie Ham-kjungnamdo (tegenwoordig gelegen in Noord-Korea), en werkte later als rechter in Seoel.

In 1907 werd hij met zijn landgenoten Yi Sang-sol en Yi Wi-jong door keizer Kho-dzjong naar Den Haag afgevaardigd om de Tweede Vredesconferentie van Den Haag bij te wonen. Hij had opdracht om mee te delen dat Korea een onafhankelijke staat was en dat de Japanse invasie onrechtmatig was.


Yi Jun (links op de foto)

Het drietal reisde in twee maanden tijd via de Trans-Siberische spoorlijn naar Den Haag. De Koreaanse delegatie was echter niet officieel uitgenodigd, hoewel Nederland dat aanvankelijk wel van plan was geweest. Japan wist de overige delegaties van de vredesconferentie ervan te overtuigen dat Korea daarom niet mocht deelnemen.
Enkele dagen nadat Yi Jun tegen deze gang van zaken had geprotesteerd, werd hij dood aangetroffen op zijn kamer in Hotel De Jong aan de Haagse Wagenstraat.
Zijn doodsoorzaak is onbekend, maar in Zuid-Korea wordt aangenomen dat hij zelfmoord heeft gepleegd wegens de afwijzing door de internationale gemeenschap.
In Japanse kranten werd destijds echter gesuggereerd dat hij was vermoord door Japanse spionnen.

De missie van Japan was toen al mislukt. De drie Koreanen hadden toen al een persconferentie gegeven en ruim aandacht gekregen in een onafhankelijke vredeskrant, die ter gelegenheid van de conferentie werd uitgegeven.
Het directe gevolg van hun missie was dat de Japanners de koreaanse keizer Kho-dzjong dwongen tot aftreden ten gunste van zijn zoon Soen-dzjong.
Tien dagen na de dood van Yi Jun werd Korea een protectoraat van Japan en in 1910 werd het officieel geannexeerd.

Yi Jun werd begraven op Nieuw Eykenduynen te Den Haag. Daar werd op
26 september 1963 zijn stoffelijk overschot opgegraven.
Zijn stoffelijke resten werden overgebracht naar Zuid-Korea en daar plechtig herbegraven.
Op begraafplaats Nieuw Eykenduynen werd op zijn 70ste sterfdag (14 juli 1977) door de Zuid-Koreaanse overheid een monument onthuld op de plaats van zijn voormalige graf.
In Den Haag werd in het hotel waar Yi Jun overleed, een museum opgericht:
het Yi Jun Peace Museum. Daar vindt ieder jaar een herdenking plaats, georganiseerd door de heer en mevrouw Lee, de oprichters van het museum.

Herdenking
Ook dit jaar vindt een herdenking plaats en wel op:

Zaterdag 13 juli 2019
Yi Jun Peace Museum
Wagenstraat 124
2512 BA Den Haag
Aanvang 11.00 uur

Na de herdenking zal in het museum een bescheiden muziekconcert worden uitgevoerd door het Baroque emsemble 'Concordi Music'.
Aansluitend wordt u uitgenodigd voor een lunch in restaurant 'Ming Dynasty' op de Spui 170 te Den Haag.

Aanmelden voor de herdenking
Wilt u deze herdenking graag bijwonen, meldt u zich dan aan bij het secretariaat van de VOKS. Dit kan:

Telefonisch: 06-51903177
Email:         voks1951@gmail.com

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu